Fisura beton

5 motive pentru care se fisureaza betonul

Tratament in masa betonului cu Penetron Admix

De multe ori ne întrebăm despre cauzele din spatele aparitiei fisurilor pe structurile si suprafetele din beton.
Clienții se întreabă de ce apar chiar și într-o fundație recent turnată.
Un proprietar de case se va întreba dacă manopera sau produsele au fost de o calitate inferioara.

Atunci când este aplicat corect, betonul este unul dintre cele mai durabile produse care pot fi utilizate în jurul casei. Dar este important ca proprietarii să respecte instructiunile bine stabilite în ceea ce privește plasarea acestuia. Durabilitatea, prevenirea fisurilor și rezistența la compactare nu se întâmplă accidental.
Adesea vedem fisuri simple din contractarea naturala a betonului. Teoretic, pe cat de durabila este structura din beton, corect turnata si fara necomformitati, in realitate este aproape imposibil sa nu gasesti fisuri.

De ce se fisureaza betonul?

5 motive

⇒Excesul de apa in amestec

Pentru a obține o compresivitate maximă a betonului, nu este necesară o cantitate mare de apă, totuși, in majoritatea turnarilor exista tendinta de a se adauga apa mai mult decat este necesar. Conform retetei betonului pentru a avea o lucrabilitate mai usoara acest exces de apa este de obicei trecut cu vederea insa reduce foarte mult rezistența betonului, astfel ca prima problema si cea mai grava este apa.
Contracția este un alt motiv comun ce cauzeaza fisurarea betonului. Pe măsură ce betonul se întărește și se usucă, se contracta. Aceasta se datorează evaporării excesului de apă din amestec. Cu cât amestecul de beton este mai umed cu atât contracția va fi mai mare.

⇒Uscarea rapida a betonului

De asemenea, uscarea rapidă a plăcii de beton va crește semnificativ posibilitatea fisurarii. Reacția chimica prin care se determină trecerea betonului intr-o stare lichidă sau plastică (sau o stare solidă), necesită apă. Această reacție chimică de hidratare trebuie sa continue zile și săptămâni după turnarea betonului, astfel evitandu-se uscarea rapida a suprafetelor si bineinteles prevenirea fisurarii.

⇒Inadecvata compresivitate-compactare a betonului.

⇒Lipsa imbinarilor de dilatare (in placa de beton)

Într-o placă de beton, îmbinările de dilatare ajută la fisurarea betonului in anumite locuri dorite (dorite). Imbinarile nu trebuie să aibă o adâncime mai mare de 2-3 ori fata de grosimea suprafetei.

⇒Fundatiile turnate pe timpul iernii

Fundațiile turnate în timpul iernii sau fundațiile turnate care sunt lăsate neîncălzite în timpul lunilor reci vor dezvolta mult mai multe fisuri.
Fundațiile turnate pe o bază (pământ) care este compactată incorect vor dezvolta inevitabil și alte fisuri.

Actiunea Penetron prin cristale active, tratament direct in masa betonului, pentru eliminarea apei permanent si etansarea fisurilor

acțiunea sistemului Penetron

a

fara tratament

Atacul apei in fisurile din beton datorate contacturilor, fenomenului inghet-dezghet, slabei compactari, etc.

b

tratat cu Penetron

Eliminarea apei si etansarea microfisurii prin cresterea cristalelor

a

fara tratament

Atacul apei asupra fierului din beton

b

tratat cu Penetron

Eliminarea apei si etansarea microfisurii prin cresterea cristalelor

Tratament in masa betonului

cu Penetron Admix

PENETRON ADMIX (amestec de impermeabilizare integral cristalin) se adaugă în masa betonului în momentul dozării. Penetron Admix este format din ciment Portland, nisip de siliciu tratat foarte fin si alte substanțe chimice active brevetate. Aceste substanțe chimice active reacționează cu umiditatea betonului proaspăt si cu produsele secundare ale hidratării cimentului pentru a produce o reacție catalitica care generează o structura cristalina insolubila prin pori si prin canalele capilare ale cimentului. Astfel betonul devine etanșat permanent împotriva penetrării apei sau a lichidelor provenite din orice direcție.
Betonul este de asemenea protejat împotriva deteriorării cauzate de condițiile aspre de mediu.
Penetron Admix a fost formulat special pentru a face fata diverselor construcții si condițiilor de temperatura.