proiect Plot 21, Belgrad

Construcție noua pe râul Sava, se alege Penetron în locul sistemului tradițional de impermeabilizare a betonului

Belgrad, Serbia
  • Tip lucrare: Hidroizolare și protectie structuri din beton
  • Soluția tehnica: Impermeabilizare, protectie a structurilor din beton
  • Locație: zona riverană a râului Sava, Belgrad, Serbia
  • Materiale folosite:
Penetron Admix Penebar SW 55

Finalizarea proiectului Plot 21, cea mai recentă fază a dezvoltării Monumentului Belgrad Waterfront, în decembrie 2021, marchează cel mai recent pas în transformarea zonei riverane a râului Sava din Belgrad, Serbia. PENETRON ADMIX, o soluție de impermeabilizare a betonului cristalin, a fost recomandată în locul unui sistem convențional de membrane pentru a contracara nivelul ridicat al pânzei freatice din râul Sava, la numai 100 m de șantier.

Capitala și cel mai mare centru comercial al Serbiei, Belgradul se află la intersecția dintre fluviile Dunărea și Sava și găzduiește 1,2 milioane de locuitori. Orașul este un centru industrial cheie pentru Serbia și Europa de Sud, multe linii de cale ferată internaționale trecând prin Belgrad, care este deservit și de autostrăzi și de vasele fluviale care urcă Dunărea de la Marea Neagră sau care sosesc din Europa de Vest prin Canalul Dunăre-Main.

Proiectul Belgrade Waterfront, în valoare de 3 miliarde de dolari, este situat între orașul vechi istoric al Belgradului ("Stari Grad") și noul cartier Novi Beograd, un complex urban uriaș care se înalță pe malul drept al râului Sava. Odată finalizată, suprafața brută de construcție de 1,8 milioane de metri pătrați va cuprinde 250.000 de metri pătrați de spații pentru birouri, 7.000 de unități de apartamente și opt hoteluri.

Construirea unui nou cartier al orașului

"Proiectul Belgrade Waterfront va fi, de asemenea, integrat în Parcul Sava adiacent, un vast spațiu verde cu facilități sportive și de recreere, inclusiv un teren de joc multifuncțional, mese de ping – pong în aer liber, o pistă de alergare de 700 m, o zonă de picnic, un loc de joacă pentru copii și o grădină comună", adaugă Theodor Mentzikofakis, Directorul general al Penetron Hellas

Faza recent finalizată a proiectului Plot 21 cuprinde turnurile rezidențiale "BW Arcadia" și "BW Aurora", care dispun de o grădiniță proprie, grădini de atrium pline de verdeață și o zonă de vânzare la parter, cu magazine, un supermarket și restaurante. Situate chiar vizavi de Sava Park, cele două clădiri de 23 de etaje găzduiesc 488 de apartamente, disponibile în variante cu 1 până la 4 dormitoare și penthouse-uri.

Amplasarea șantierului de construcție în fața râului Sava a făcut ca situația apelor subterane să fie o preocupare pentru antreprenorul general. Inițial, a fost luat în considerare un sistem tradițional de membrană de impermeabilizare, dar având în vedere că numeroasele structuri de beton de sub nivelul solului din cadrul proiectului Plot 21 erau expuse la presiunea hidrostatică datorată apelor subterane, a fost nevoie de o soluție mai fiabilă și mai practică. În timpul fazei de planificare a proiectului, echipa Penetron a prezentat o soluție cuprinzătoare de impermeabilizare a betonului, către companie de inginerie pentru clădiri înalte, și către, antreprenorul general.

Oferind o soluție de impermeabilizare integrală care nu necesită sisteme de impermeabilizare convenționale sau secundare, am putut arăta cum PENETRON ADMIX este o soluție mai durabilă și fără întreținere. Acesta urma să prelungească în mod substanțial durata de viață a structurilor de beton de la Plot 21, dar și să ajute la respectarea programului acestei faze a proiectului, datorită ușurinței de aplicare.

Rezistența la presiune hidrostatică ridicată

Beton Plus, furnizorul de beton gata preparat, a amestecat PENETRON ADMIX în 25.000 m3 de beton pentru structurile a două subsoluri, pentru a contracara presiunea hidrostatică ridicată din cauza nivelului apelor subterane, exacerbată de râul Sava din apropiere. Aproximativ 8.000 m de benzi waterstop PENEBAR au fost folosite pentru a etanșa rosturile de construcție.

Ușor de amestecat în timpul dozării, compușii activi din PENETRON ADMIX pătrund adânc în structura betonului, umplând microfisurile, porii și capilarele cu o formațiune cristalină insolubilă. Acest lucru împiedică pătrunderea apei și a substanțelor chimice din apă în structurile de beton, chiar și sub presiunea hidrostatică ridicată generată de râul Sava. În plus, orice fisuri care pot apărea pe durata de viață a betonului se autovindecă automat, rezultând un beton impermeabil și durabil pe toată durata de viață a structurii. Nu este necesară nicio altă întreținere sau tratament.

" Lucrările la următoarea etapă de dezvoltare a zonei portuare din Belgrad sunt deja în plină desfășurare", adaugă Theodor Mentzikofakis, Directorul general al Penetron Hellas. "Sistemul Penetron este adăugat la fundațiile noii clădiri chiar în acest moment."