Fantana-Cinetica

Fântâna cinetică din Drobeta Turnu Severin reprezintă unul dintre cele mai însemnate obiective turistice ale localității. Frumuseţea ei este cu adevărat uluitoare, impresionând fiecare turist și localnic ce poposește în preajma sa.

Fântâna cinetica sau “Hora de la Bălăcita” – lucrare a sculptorului Constantin Lucaci (considerat „al doilea Brâncuși al României”) a fost construita in 1979 in fata Palatului Cultural “Theodor Costescu” si reprezintă o îndrăzneața combinație de apa, lumini si mișcare.

Timp de 4 ani, beneficiarul, primăria orașului a inițiat numeroase lucrări de întreținere și reabilitare a fântânii cu diferite materiale de construcție, însă nici una cu rezultate favorabile. Datorita faptului ca nu exista o buna hidroizolație aveau loc pierderi de apa, infiltrații in camera tehnica a motoarelor. Lucrarea a fost declarata una dificila din punct de vedere tehnic deoarece se afla in panta iar apa băltea mereu in aceeași zona. Acolo unde mecanismul care făcea ca spectacolul apei împreuna cu luminile viu colorate sa creeze o priveliște de admirat, aveau loc scurgeri de apa permanent.
In anul 2103, Managerul de Proiect a acceptat Sistemul Penetron deoarece a considerat ca este ultima alternativa viabila pentru terminarea lucrărilor de reabilitare si punerea in exploatare intr-un timp optim. Soluția propusa de către echipa Penetron a fost agreata de către specialiștii din departamentul tehnic al proiectului precum si de către compania care asigura execuția lucrării, SC AFITOS SRL. „Chiar si pentru executanți a fost o mare provocare” – a declarat directorul general.

Suprafața de 800 m2 a fost decopertata de cele 3 straturi de ciment adăugate pana s-a ajuns la suprafața inițiala, pregătită prin etanșarea fisurilor mai mari de 0,4 mm, șlefuita si spălata pentru deschiderea porilor.

(Deschidere fisura, slefuirea si spălarea suprafeței (indepartare bitum, deschidere pori)

Înainte de repunerea in funcțiune a fântânii, după o perioada de 28 de zile de la aplicarea Sistemului Penetron s-au efectuat probe de apa cu o durata de 72 de ore, asistata de arhitectul lucrării si de reprezentanții Primăriei (beneficiarului).

„In prezent , după ce se golește fântâna pentru asigurarea mentenanței, suprafețele tratate nu prezinta fisuri, ele fiind mereu uscate. Sunt mulțumit de eficienta produselor Penetron, de calitățile acestora de autoreparare a fisurilor dar si de timpul efectiv de lucru” a declarat directorul firmei executante SC. AFITOS SRL care răspunde si de mentenanța respectivei lucrări de reabilitare ( Martie 2018).
Mulțumim pe aceasta cale pentru încrederea acordata si colaborarea de lunga durata.

Inaugurarea amplului proiect „Fântâna Cinetica Drobeta Turnu Severin” a avut loc in anul 2013.

Materiale folosite:
Penetron Standard – Impermeabilizare permanenta suprafețe din beton
Penecrete Mortar – Reparații suprafețe din beton

Leave your comment